jul 112010
 

Så var vi klar til at starte den sidste etape af vandreturen på Gudernes Stræde. Etapen var ca. 18 km og gik fra Kirke Sonnerup til Vellerup vig. Ved Vellerup vig var det meningen at vi ville afslutte vandringen med en gril fest på stranden.
Fra Kirke Sonnerup fulgte vi landevejen ud af byen mod Enghave skov. Fra skoven gik vi  over det åbent land mod Rye til vi nåede landevejen hvor vi drejede mod Dyrehave bakker og gik videre til Ejby. Fra Ejby går det ad landevej mod sommerhus området Kyndeløse Sydmark som vi krydsede igennem mod landsbyen Kyndeløse. I Kyndeløse tog vi landevejen mod Vellerup vig til Engholm Skov og Vejlemølle Bro hvor vi havde parkeret nogle at vores biler inden vi startede i Kirke Sonnerup om morgen. Hele dagen var vejret solrigt og meget varmt. Det viste sig senere at det blev årets varmeste dag  med temperaturer over 30 grader så der var ikke noget at sige til at turen blev noget svedig.


Da vi var ankommet til vandet ved Vellerup og fået ild i griller blev der smidt nogle “vildsvin” på som vi nød sammen med vores rødvin.

Ved Vellerup Vig var der i gamle dage ankerplads og ophaling af skibe på kysten. Fra 1903 fik Egholm Bro anløb af færgen ”Ourø”, som havde daglige forbindelser til Holbæk og Ejby, og samtidig blev grusvejen gennem skoven til betalingsvej: Gående 10 øre, ridende 25 øre og vogn med hest 50 øre. Jeg havde dog fået en aftale i stand således at vi fra Logen kan gå gratis på vejen. I skovene langs grusvejen ses mange gravhøje. Færgedriften indstilledes omkring 1930. Tilbage står ”Brohuset”.

Gudernes Stræde er en ca. 64 km lang vandrerute som følger den gamle oldtidsvej fra Køge Bugt til Isefjorden. Stien går fra Mosede Fort til Vellerup Vig og undervejs passeres mange små landsbyer og natur områder. Gudernes Stræde følger ydmyge stier, spor, mark- og skovveje. Frivillige har opsat pilepæle på stisystemerne langs strædet, og 80 fortællepæle markerer natur- og kulturhistorisk interessante områder langs strædet med en kort beskrivelse.

 Leave a Reply

(required)

(required)