sep 242016
 
Vandring på Via Francigena

Årets vandreferie gik i år til Italien, hvor vi vandrede et stykke ad pilgrimsruten Via Francigena. Via Francigena starter i Canterbury i syd England, og går ned gennem Frankrig og Schweiz og videre til Rom. Vi tog dog ikke hele ruten, men startede i Lucca og gik ned gennem Toscana og Lazio til Rom. På turen kom vi gennem mange middelalder byer og gennem smukke bakkede landskaber, inden vi nåede målet Rom. Vores tur blev på ca. 400 kilometer og vi brugte 18 dage på turen. Da nået frem havde vi så 4 dage i Rom, inden vi tog hjem igen.

Lørdag d. 24 september fløj vi til Pisa og derfra videre med toget til Lucca hvor vi overnattede. Søndag morgen startede vi så vores tur mod Rom. Vi havde hjemmefra lavet plan for vores dags vandringer, men planen var dog ikke mere fast, end vi foretog et par ændringer at etaperne undervejs.

Nedenfor kan du se kort og en oversigt over vores vandredage.Praktisk information om turen. Tryk Fakta boks.

Alle billederne fra turen. Tryk Foto fra turen.


Dag 1: Lucca – Altopascio. 18 km

Efter at være ankommet til Lucca sidst på eftermiddagen, havde vi hele aftenen til at nyde byen sammen med de lokale, som også var i byen denne lørdag aften. Der var rigtig mange mennesker, sikkert fordi, der var en slags livsstilmesse, med bl.a. tøj og ting til indretning. Der var musik og det hele lå ved nogle smukke gamle bygninger. Vi havde booket os ind på et B&B, hvor der kun var få værelser. Da man kom op af trappen i det gamle hus, kom man ind i en stue, med mange forskellige gamle møbler og sjove billeder. Indretningen var helt speciel. Vi fik anvist vores værelse, som var meget stort med en lille sofagruppe, hvor der bl.a. var flere store puder med uglemotiv. Der var også et mægtig stort vægtæppe og et gammelt skab.


Lucca er en rigtig hyggelig middelalder by omkranset af en stor ringmur. Efter en hyggelig aften i byen sov vi lidt længe og kom først af sted ved 10 tiden. På det tidspunkt var solen højt på himlen og det var blevet 24 grader. Turen til Altopascio er gået en del på landevej og små veje, gennem småbyer, med mulighed for at få kaffe på barer.

Vores medbragte frokost blev indtaget på en offentlig lille plads med borde og bænke, der lå lige ud til hovedgaden. Vi ankommer til Altopascio kl. 14.30. Det er et rigtig fint hotel vi indlogerer os på, byen er dog ikke særlig spændende, så den er hurtig gennemset.


Det er søndag, så vi finder ingen åbne butikker, hvor vi kan handle ind til turen i morgen. Vi finder et supermarked som åbner i morgen kl. 7.45.

Værtinden på hotellet kan intet engelsk, så vi har lidt problemer med at forklare hende at hotellet er betalt via Booking.com, men vi viser Booking.com på mobilen og så forstår hun det.
I morgen starter vi tidligt ud og har 25 kilometer til San Miniato.

Dag 2: Altopascio – SanMiniato. 25 km

Vi gik ud af byen kl. 8 om morgenen, denne by virkede kedelig og forladt i går, men i dag vrimler det med mennesker. Rigtig mange forældre, der følger deres børn til skole og folk der haster til arbejde. Andre der sidder på barene og får deres morgenkaffe. Vi gik ind og handlede i supermarkedet til dagens tur. Ved siden af kassen sad ekspedientens barn på en kontorstol. I Italien har de ansatte tit deres børn med på arbejde og de lokale butikker og barer, har som regel familiefoto hængende bag disken. Det virker rigtig rart.

Det er en smuk morgen med dis, der er et hav af spindelvæv på buske og træer, vi kommer hurtigt ud af byen og går med et smukt view af marker og bjerge. Solen skinner fra en skyfri himmel.
Efter at have gået langs vejen et stykke tid, gik vi ind i skoven.

Senere kom vi til en bar, hvor vi mødte 2 australske damer som vi snakkede med, og som var meget imponeret over vores mange vandreture på caminoen.
De skulle gå en uges tid. Vi så også et ungt par med fuld oppakning og en hund, ellers så vi ingen andre vandrere.

Landskabet her i Toscana er fabelagtig smukt, vi går bare og nyder hvert skridt. Vi går og snakker og opdager, at vi er gået forbi nogle afmærkninger, Flemmings GPS viser os en smutvej, godt nok langs med en vinbondes marker, men det går og vi finder tilbage til Via Francigena.

I byen San Maniato indlogerer vi os på et dejligt hotel og går ud i byen for at finde et sted at spise.
Der virker ikke til at være så mange muligheder, men vi finder et sted, hvor vi kan sidde og kigge ud over det Toscanske landskab mens solen går ned.
Det blev til ca 30 km i dag.

Dag 3: SanMiniato – Gambassi . 23 km

I dag startede vi med morgenmad på hotellet, inden vi gik ud af byen. Det første stykke tid gik vi langs med vejen, men der gik ikke så lang tid, før ruten førte os ind på grusstier, med det Toscanske landskab i fuld skue. Vi kunne se virkeligt langt, vinmarker, olivenlunde og bjergene i horisonten.

Vi mødte nogle få vandrere i dag bl. a. de australske damer. Vi gik på et område, hvor der på begge sider af grusstien var meget tørt. Man går ofte i sine egne tanker og kigger ned, så det var først, da vi var en meter fra en halvstor slange, at vi opdagede den på stien, den flyttede sig dog, da vi nærmede os.

Terrænet vi har gået i har været meget kuperet i dag. Solen har skinnet fra en skyfri himmel og der har ikke været mange steder, hvor man kunne sidde ned på en bænk eller en bar, kun i starten af ruten og til slut. Vores frokost blev indtaget siddende på en mur, hvor der var lidt tiltrængt skygge. Så vi var godt trætte, da vi nåede til Gambasi.

Dag 4: Gambassi – SanGimignano. 13 km

Dagen i dag har været kort. 13 km ifølge kort bogen, men noget længere ifølge gps`en, ligesom de foregående dage. Da vi startede fra Altopascio forleden startede vi også i det kuperede Toscanske landskab, hvor man stort set kun går op og ned gennem landskabet.

Her er utrolig smukt, vi går om morgenen med morgen tåge nede i dalene og morgen solen som langsomt kommer på himlen. Vin høsten er i fuld gang. Vingårdene er flotte og prangende, med flotte swimming pools og fantastisk flotte bygninger. Vi ser mange steder, de er i gang med plukningen. Mange af markerne er allerede pløjet og klar til næste afgrøde.
Her er flere vandrere end vi havde regnet med. I dag har vi nok mødt 15 til 30. De fleste er dags vandrere, men vi har de sidste dage set de samme 3. De to damer fra Australien og en tysker, som vi har talt med.


Vejret i dag har været solrigt med flot blå himmel og da vi ankommer til San Gimigano er byen fyldt med turister, der ser ud til at være på en dagtur med guider. Byen San Gimigano er en fin gammel by med 7 tårne. De gamle bygninger er en seværdighed for sig selv. Vi håber, at der ikke er så mange turister i aften når vi skal ud og spise. I morgen står turen på 28 kilometer til Monteriggioni.

Dag 5: San Gimignano til Monteriggioni. 30 km

Vi checkede ud fra hotellet kl 06:30 og gik ud i den friske morgen luft. Himlen var rosa rød, men solen var endnu ikke kommet på himlen da vi vendte os om og kiggede tilbage på San Gimignano som vi lige havde forladt. Et flot syn med byen som lå i morgensolen. Efter en halv time kikkede den frem over bakkerne og badede landskabet i det smukkeste lys.

Dagens etape var på ca 29 km og formiddagen gik med at gå op og ned gennem bakkerne, hvor vin høsten var i fuld gang. Ved middagstid havde solen rigtig fat så det var en lise, når vi kom gennem noget skov. Vi kom forbi nogle kirkegårde, som her nede er meget anderledes, end vi er vant til hjemme. Det var nogle lave bygninger med kors på, hvor gravstederne lignede skuffer, alt var smykket med kunstige blomster. Vi har næsten på hele dagsvandringen kunne se byen, vi kom fra. Det har igen i dag været en utrolig varm dag, Ved den sidste store by inden Monteriggioni, var der en mægtig stor rundkørsel og her måtte vi lige se os for, så vi ikke gik forkert. Vi havde læst, at vi her skulle proviantere, så vi måtte spørge os for, så vi kunne finde supermarket, som viste sig at være et temmelig stort et.

Ved tre tiden nåede vi frem til Monteriggioni, som ligger på en bakketop omkranset af en stor ringmur. Den sidste vej op til byen går stejlt opad og man kommer ind i byen gennem den smukke gamle mur.

Byen var lige så turistet som den foregående og vi kunne sagtens se hvorfor. Det var en lille med utrolig charmerende by, med mange hyggelige cafeer i de smukke gamle bygninger.
I morgen kommer vi til Siena hvor vi holder os en hviledag og får set byen.

Dag 6: Monteriggioni – Siena. 20 km

Vi startede dagen tidligt denne morgen allerede kl. halv syv var vi i støvlerne. Igen fik vi en fantastisk flot solopgang hvor vi gik, senere blev det tåget og vi skulle gå igennem skoven. I et område vi gik, var der mange buske og de var fyldt med spindelvæv som i det tågede vejr, var meget fotografiske.

Dagen har været kuperet på noget af ruten og da vi kom ud af skoven lettede tågen og det blev en varm dag. Vi kom forbi et sted, hvor der var organiseret en rasteplads for vandrere. Det var et lille område med møbler lavet af træstubbe og mange sjove detaljer. Der var en vandpost, der stod sæbe, der var et spejl, et stempel og meget andet. Der hang nogle postkort og man blev opfordret til at sende et. Vi satte os og spiste vores medbragte mad. Derefter opdagede vi så, at vi kunne gå ind i huset ved siden af og få kaffe, men da var vi indstillet på at gå videre.

Dagen i dag har været på ca 20 km. Vi nåede Sienna lidt tidligt, så vi trakterede en cafe, inden vi fandt vores B&B.

Vi skulle gennem en passage, hvor der lå nogle butikker og op med en elevator for at komme op til det B&B vi havde bestilt. Værten mødte os ved elevatoren, efter vi tidligere på dagen havde ringet til hende og fortalt hvornår vi ville ankomme.

Det var en ung kvinde, som drev det sammen med sin mor, denne kvinde læste på universitetet om vinteren, men i højsæsonen når der var mange turister, hjalp hun til på B&B. Vi kunne forstå på samtalen, at det var almindeligt at man hjalp sin familie, men vi kunne også forstå på hende, at hun rigtig gerne ville læse videre.

Det er et super lækkert sted vi bor, topmoderne og med kig ned til byens strøg. Værelset hed Marilyn Monroe. Vi ville også gerne leje det næste dag, da vi havde besluttet at holde en fridag i Sienna, men det var ikke muligt, så vi måtte finde en anden overnatning næste dag.

Der var kulturdage i byen med en gratis koncert på Piazza del Campo og derfor mange mennesker.

Det fik vi at se, da vi gik ud for at opleve byen. Der var stillet op til et otte mands band, som spillede super rock musik om aftenen og pladsen var stuvende fyldt med glade mennesker, der sad alle vegne og ventede på musikken. Vi satte os også og nød koncerten.

Dag 7: Hviledag i Siena.

Vandre støvlerne har holdt fridag i dag så vi har været tvungen til at drysse rundt i byen hele dagen hvilke også var super dejligt.. Vi har blandt andet stået i en laaaang kø for at komme ind i den pompøse Katedral Santa Maria Assunta som ligger på Piazza del Duomo. Oprindeligt havde man planer om at bygge verdens største kirke tilbage i det 12. århundrede, men projektet gik i vasken. Vi synes nu alligevel at de er nået rigtig langt. Kirken er lavet i sort og hvid marmor og er utrolig smuk.

Her til aften er det begyndt at regne men det håber vi er overstået når vi skal afsted i morgen. I morgen står turen på ca 30 kilometer til Buonconvento.

Dag 8: Siena til Buonconvento 32 km

Var ude af hotellet kl 06:45. Vi havde ca. 32 km til Buonconvento så vi ville godt tidligt af sted. Det havde regnet kraftigt om natten men nu var det ophørt. Gaderne lå våde og øde hen da vi gik ud af byen. Det var overskyet så vi fik ingen solopgang denne morgen.

Da vi var kommet ud af byen, blev vi overhalet af en flok cykelryttere og da vi gik videre fortsatte de med at komme. Vi tror, at der nok har været flere hundrede, så det stod på et stykke tid, hvor vi måtte tage os i akt, når de susede forbi os i vejkanten. På et tidspunkt gik vi langs med togbanen og kunne se de gamle toge suse forbi. Vi kom til en by der hedder Isolde, hvor vi håbede vi kunne få dagens første kop kaffe og noget brød, indtil nu har vi kun spist en banan. Vi mødte 2 vandrere, en ung fyr fra Belgien, der ville gå til Messina på Sicilien og en ældre fra Schweitz der ville stoppe i Rom.

Dagens vandring har nok været en af de flotteste på turen. Vi har gået på bakke rygge det meste af dagen med kun få op og nedstigninger. Desværre har der været en del mudrede stier. Det har været varmt og fugtigt selv om solen ikke har været fremme hele tiden. Det har også været det flotteste foto vejr i dag med sol og drivende skyer hen over de Toskanske bakke landskaber.

Ruten har indtil nu været utroligt godt afmærket. Selv gennem de store byer har der været nemt at finde vej. Vi bor selv på hoteller og B&B da vi godt kan lide den komfort det giver, men her er også forskellige herberg og kirker hvor man kan overnatte, men dem har vi ingen erfaring med. Hotel priserne er noget højere end dem på de spanske caminoer. Vi giver omkring 65 til 85 euro for et dobbeltværelse. Har også været helt oppe og give 145 for et værelse inde i hjertet af Siena.

Dag 9: Buonconvento-San Quirico d’Orcia 22 km

I dag startede vi med morgenmad på hotellet, med de andre vandrere der havde indlogeret sig her.  Vi har gået langs med en smal tæt bevokset sti ved siden af vejen, som dog senere blev lidt bredere og mere fremkommelig.

Vi har haft godt vejr i dag og mange op og nedstigninger. Store vidder med udsigt så langt øjet rækker. Et sted lå der en meget stor og flot bygget vingård, hvor de reklamerede med, at man kunne købe et glas vin og en madpakke, vi kunne dog ikke finde stedet, hvor det blev solgt, så vi gik videre.

 

Vi ankom til San Quirico d’Orcia først på eftermiddagen, hvor vi indlogerede os på et dejligt hotel, der lå lidt inden, man kommer ind til selve byen. Vi gik en tur ind til byen for at spise om aftenen og var heldige at se solnedgangen på vej tilbage.

Dag 10:San Quirico d’Orcia-Radicofan 32 km

Vi gik fra hotellet kl. 6.30 med en stjerneklar himmel som panorama. Vi går gennem de morgenstille villakvarterer og er hurtigt ude af byen. Snart står solen op og maler himlen rød og her er ikke andre end os 2 og den prægtigste natur. Det er skønt at gå her.

Vi opdager nogle hjorte der springer rundt på markerne. Hvis man kigger ud over bjergene, ser det ud som om lysene på vejene og i husene står og blinker. Vi kommer forbi en lille by, der virker forladt, med nogle store huse der er bygget som borge. Der holder biler ved husene, så de er nok ikke forladte. Dagen i dag er nok den længste og varmeste, vi har haft på turen og der har været mange hårde opstigninger.

Det var ikke muligt at købe noget på turen, da vi ikke fik drejet af mod en by i tide, så vi var nødt til at benytte de vandposter, vi fandt på turen, heldigvis er de forsynet med en tekst, så man kan se, om de er til at drikke. Vi mødte 3 canadier, de 2 var et par, som boede ved foden af Rocky Mountain. Parret skulle overnatte det samme sted som os, et gammelt mørkt byhus, hvor vi havde 2 værelser.

Vi ankom til byen i siestaen, så det var svært at finde en bar, der var åben. Vi fandt en lille butik, hvor manden stod udenfor og lod os forstå, at vi godt kunne købe noget, selvom de holdt siesta. Det var et ældre ægtepar der havde butikken, hvor man kunne få alt fra chips til mad og drikkevarer. Vi købte en øl og ville egentlig tage den med os, men så blev vi anvist, at vi kunne sidde udenfor butikken ved et lille bord. De var utrolig hjertelige og gav hånd til os begge. Dagen i dag var rigtig flot, men også turens hårdeste dag. Turen var på 32 km, men det gik rigtig meget op på de sidste 10 kilometer. Sammenlagt gik vi 933 meter op og 557 ned på turen. Da vi nåede frem ved 16 tiden, var vi så trætte, at vi ikke orkede at gå de sidste ca 70 meter op til borgen på toppenfor at nyde udsigten.

Dag 11: Radicofani – Acquapendente. 31 km

Forlod Radicofani mens solen var ved at stå op.

Dagen i dag har stort set gået nedad, det er kun det sidste korte stykke, det går opad og vi er nu i Acquapendente.
Det er også i dag at vi har forladt Toscana regionen og er gået ind i Lasso regionen.

Vejret er stadig med os med sol hele dagen. Vejret er dog blevet en smule køligere i denne uge, men stadig rigtig varmt. På vej ind til byen, kommer vi forbi et højt, gammelt og ramponeret hotel og pizzeria, der ser ud som om, det er nedlagt. Rundt omkring står der flygtninge og ryger, der er rigtig mange og det er trist at se, da de virker, som om de ikke ved, hvad de skal få tiden til at gå med. Hotellet vi har indlogeret os på, er en restaurant, med værelser ovenpå, vi tager til takke med det, da vi har set værelset, for vi kan ikke finde andre overnatningssteder.

Det er gammelt og slidt og senere finder vi ud af ikke særlig rent. Vi spurgte nogle lokale om vej til hoteller, vi havde set i vores bog, men de forstod ikke, hvad vi mente og da der var en, der forstod lidt engelsk, fik vi af vide at det hotel var nedlagt. Senere finder vi ud af at Canadierne har fundet et andet sted, hvor der er en restaurant og værelser, der var noget andet standard, end der hvor vi boede. Byen er ikke så spændende, men vi får da gået en tur rundt i den, som vi plejer, når vi er indlogeret, har fået smidt rygsækken af og fået et tiltrængt bad. Vi går op af nogle veje og ender højt oppe i udkanten af byen, hvorfra vi kan se ud over husenes tage. Herfra kan vi virkelig se hvor slidt byen er. Tagstenene ser ud til at kunne falde af i et blæsevejr. Vi bestiller morgenmad på hotellet, som først kan blive kl. 08.00, så i morgen skal vi ikke så tidligt afsted.

Dag 12: Acquapendente-Bolsena. 22 km

Vi var glade for at komme væk fra Acquapendente her til morgen. Byen var ret trist og forfalden og hvad værre var, der var larm på hotellet til langt ud på natten. Anette havde sagt til mig, at hun ikke synes, at sengetøjet var rent og at hun ville sove i sin lagenpose. Jeg synes mit så pænt ud, så der sov jeg. Om morgenen så jeg, at der var en del pletter i fodenden af lagnet, så Anette havde haft ret.  Nå, vi overlevede og kom af sted. For første gang på vores tur var solen ikke tilstede, men havde sendt sin fætter oversky, som så underholdt os resten af dagen.

Landskabet har nu skiftet karakter. Væk er de bløde bakkede landskaber med alle vin markerne og nu er det mere fladt landbrugs land.
Ved middagstid kunne vi se Bolsena søen og derfra gik det de sidste 11 kilometer til Bolsena.

Byen er en rigtig velholdt by, som ligger lidt over søen. Her er et hav af restauranter, forretninger, barer og pizzarier. Et rigtig feriested med mange 4 stjernede hoteller. Vi havde checket ind på hotel Columbus, som lå lige ned til søen, prisen var 78 euro.

Eneste problem var bare, at alt har lukket da vi er ude for sæsonen. Receptions damen fortalte os, at de lukker i næste uge for denne gang. Byens lokale supermarked var også lukket, så vi måtte gå en kilometer ud af byen for at komme til et coop supermarked. Vi nyder hotellet, som ligger helt nede ved søen, sammen med det canadiske par som vi har snakket en del med.

Vi har i dag mødt en del flere vandrere end de andre dage. Det er blevet regnvejr og meget blæsende. Vi spiser middagen på hotellet og det viser sig at være et rigtig godt valg.

Dag 13: Bolsena-Montefiascone. 18 km

Da vi vågnede denne morgen blev vi lidt overraskede, for udenfor var det regn og rusk. Det piskede ned og blæste voldsomt. Vejrudsigten havde dog lovet opklaring om eftermiddagen så vi blev enige om, at vi ville se tiden an, spise morgenmad og håbe på at det ændrede sig inden vi skulle afsted. Vi skulle kun vandre 18 km, så vi havde ingen hastværk.
Anette havde mange smerter i den ene fod og Flemming var stadig plaget af sin forkølelse, så da vejret ikke ændrede sig, til vi skulle være ude af hotellet, valgte vi at finde en bus til Montefiascone.
Værtinden på hotellet var meget behjælpelig med at finde bustider til os og hun kom med et udprint til os, virkelig fin service. Vi pakkede rygsækken, iførte os vores regnslag og begav os op til busstoppestedet. Busserne kører ikke så ofte, så vi stod ved stoppestedet og ventede en halvanden times tid.

Da bussen endelig kom og vi gik ind, gjorde chaufføren fagter, så vi kunne forstå, at vi skulle købe billetter i kiosken overfor. Han rakte hånden op med 5 fingre, som vi forstod som, at han ville vente på os 5 min., hvad vi var meget taknemmelige for, da den næste bus først gik efter flere timer og vi var allerede godt gennemkolde. Vi skyndte os over gaden, fik købt billet og tilbage igen til bussen i fuld fart, heldigvis ventede han på os.
Da vi endelig ankom til Montefiascone, havde vejret ændret sig igen til det bedre og solen var kommet frem. Vi indlogerede os på et hotel der hedder Urban V. Et hyggeligt hotel og et værelse med en lille altan og skøn udsigt.

Dag 14: Montefiascone-Viterbo. 17 km

Vi kom afsted mens solen var ved stå op så vi havde igen en rigtig flot udsigt ud over landskabet.


 I dag har der kun været få bakker. Der har til gengæld været mange mudrede stier, nogle steder er vi gået ind på bondemandens marker for at undgå at gå i mudderet.

Vi har kunnet se tilbage til Montefiascone meget af turen i dag, Viterbo er en stor by, så vi ser allerede starten af byen flere kilometer, inden vi når dertil. Der er store industriområder, som ikke er så charmerende at gå igennem.
Inden vi når byen, kommer vi forbi nogle varme kilder, hvor rigtig mange turister opholder sig. Man kunne kigge ind gennem hegnet omkring og se at de badede. Det var lukket land og sikkert ikke helt billigt at komme ind. Et sted hvor der ikke var hegn om, lå der nogle små søer, hvor vi kunne se det dampede op fra.
Vi fandt hurtigt hotellet i Viterby efter at have passeret bymuren. Der var mange unge mennesker i byen, det er lørdag aften og man kunne se, de var klædt ud til at gå i byen.

Dag 15: Viterbo ”Vetralla (Bus)” – Sutri. 40 km.

Så er vi nået til Sutri og mangler nu kun tre dage inden vi når Rom. Vi startede ud fra Viterbo og gik de 17 kilometer til Vetralla. Da vi holdt en hviledag i Siena sidste weekend som der ikke var dækning for er vi kommet en dag bagud for planen.

Da vi ankom til Vetralla tog vi derfor bussen videre til Sutri. Vejret har ændret sig til det køligere siden vi var i Bolsena. Det er nu under 10 grader når vi starter om morgenen og der har været en enkelt dag med regn. Ellers sol/skyer og temperaturen omkring 18 til 20 grader.

Lige nu sidder vi på torvet i den lille middelalder by Sutri sammen med alle de andre lokale og kikker på hinanden og børnene der leger ved det gamle spring vand mens vi er ved at indtage dagens første glas rødvin. I morgen står turen på 24 kilometer til Campagnano.

Dag 16: Sutri-Campagnano. 24 km

I nat har vi boet på et lille B&B hvor vi kun var 7 vandrere, der sov her. Det var små værelser, men et hyggeligt sted. Da vi skulle spise morgenmad, sad vi ved 3 små borde, vi kunne lige være der.

De vandrere vi mødte her, skulle vi følges med den sidste del af turen, fandt vi ud af senere. Det ene par var fra England og havde gået fra Schweiz, der var en mand fra Holland og to andre mænd. Hollænderen fulgtes med os et stykke, han fortalte, at han skulle mødes med sine 2 døtre i Rom.

I dag har vi set mange nøddetræer på vores tur ligesom vi har set mange får.

Der har været områder med jægere på jagt. Skyerne ligger ude over bjergene og det ser rigtig godt ud. Vi kom til et sted hvor vejen delte sig, vi kunne vælge den korte og kedeligste ved siden af motorvejen på 10 km, eller den lange og smukkeste på 14 km. Vi valgte den sidste og det var et godt valg.

Da vi kom til Campagnano, gik vi ind i byen for at finde det sted, vi havde booket, vi spurgte nogle lokale om vej, men de vidste ikke, hvor gaden lå. Pludselig så vi en dame der råbte ” Senor Flemming Larsen”, det var vores vært, der havde spurgt alle de vandrere, der kom ind i byen om deres navn, for at finde os.

Hun førte os hen til et gammelt byhus på flere etager. Vi skulle op af en gammel stentrappe, for at komme ind i huset. Indenfor var der fyldt med møbler. Værten viste os de rum, hun mente, vi skulle bruge, køkken, bad, stue og værelse. Da hun var gået, fandt vi ud af, at der var mange andre rum i huset og under den etage vi gik ind i, førte der en vindeltrappe ned til en underetage, som vi dog ikke gik ned på, da der var helt mørkt. Udefra så det ud som om, der havde været en butik i underetagen. Vi blev noget forbavsede over at opdage, at vi åbenbart havde hele huset til vores rådighed. Værten var meget servicemindet og viste os, at vi kunne bruge alle de madvarer der var i køkkenet.
Det er blevet koldt til aften og vi finder et hyggeligt spisested med ild i pejsen. Her sidder mange af de andre vandrere, vi har mødtes med ind i mellem i løbet af dagen.

Dag 17: Campagnano – LaStorta. 24 km

Det var dejligt at komme ud i det fri fra den kæmpe lejlighed i det oldgamle hus, hvor vi havde overnattet. Det var stadig mørkt, da vi gik gennem byen. Ved udkanten fandt vi en bar, som åbnede klokken 7 og der indtog vi morgenkaffen.

Dagen startede med noget stigning, så vi fik hurtigt varmen. Vi mødte snart hollænderen som vi havde gået en del sammen med dagen før og en Schweizer, som vi har set ofte og et nyt australsk par. Den australske mand har Parkinson og går for at samle donationer via en blog i Australien. De var startet ved den schweiziske grænse for 43 dage siden. Manden fortalte at han var med i en Parkinson-forening i Australien, hvor de gik meget. Når de havde gået 100 km blev der doneret penge til forskning i Parkinson. Han havde problemer med sit venstre ben og arm, men fortalte at han brugte sin vilje, for at få ben og arm til at følges ad i takt med kroppen og når han først gik, fungerede det fint, han var et utroligt rart og positivt menneske.

Det synes vi er rigtig sejt. Aften før mødte vi en anden sej mand. En englænder som har gået hele ruten fra Canterbury i England. Han var startet en gang i juli og har nu været ca 3 måneder undervejs. Han var nu også meget træt. Både fysisk og mentalt med alle de mennesker som han har mødt og snakket med. I morgen når vi så alle sammen Rom og kan dermed afslutte hver vores projekt.
Vi kom igennem en park i dag, hvor der var køer, kalve, heste og dådyr. Et sted på vejen stod en lille sød kalv, som desværre blev bange, da vi nærmede os for at tage et billede. Det har været fint vandrevejr, lidt overskyet, men også et solstrejf ind i mellem.

Vi har også gået langs vejen i områder med meget bebyggelse, store blokke med lejligheder og det er nu tydeligt at vi nærmer os Rom.
La Storta er en by 15 km. inden Rom. Vi finder det B&B, vi har indlogeret os på, i et stort boligområde. For at komme ind i området, skal vi lukkes igennem en port. Derefter går vi videre og kommer til endnu en port, vi skal ringe på inden vores vært lukker os ind.
Der er et rigtig smukt B&B med 20 værelser som er familiedrevet. Vi får et dejligt værelse med en lille terrasse udenfor. Den får vi dog ikke brug for, det er koldt og regner lidt. Vi går ned i byen for at få noget at spise og går tidligt i seng, så vi kan komme friske til Rom i morgen.

Dag 18: LaStorta-Roma. 15 km

Så nåede vi Rom ved middags tid efter en blandet tur med trafik og kaos, stille vandring i natur og til sidst udsigten ud over Rom fra Monte Mario højen lige inden byen. Her sad vi på en bænk sammen med andre vandrere. Det er en skøn følelse at have nået målet, solen skinner og Rom tager sig fantastisk ud, når man har udsynet fra oven.

Efter ankomsten til Peterspladsen gik vi ned på pilgrimskontoret for at få udstedt vores testamonium, som er beviset på, at vi har gået turen.

Det har været en rigtig dejlig vandring ned gennem Toscana og Lazio regionerne og vi kan varmt anbefale turen. Man skal være klar over, at det går rigtig meget op og ned, men det opvejes af de mange dejlige landskaber, som man går igennem. Nu er det slut for denne gang og vi nyder lige fire dage her i Rom, inden turen går hjem på søndag.

Tak for at i fulgte med hele vejen.


 

Fakta boks.

Via Francigena:
Land = England, Frankrig, Schweiz og Italien
Længde = ca. 1800 km

Vores etape:
Land = Italien
Start = Lucca
Slut = Rom
Længde = 405 km
Samlet stigning = 5.733 meter
Vandre dage = 18
Dage i alt = 22

Vejret:

Sol dage = 17
Regn dage = 1
Blandet dage =  0

Dag temperatur =  20 – 28 grader
Nat Temperatur = 7 – 18 grader

Dagene:
Gode dage = 18
Øv dage = 0

Vægt:
Rygsæk vægt Flemming  =  8.3 kg
Rygsæk vægt Anette =  7,5  kg

Start vægt Flemming =  89 kg
Slut vægt Flemming =   86,5 kg

Start vægt Anette =  58,7
Slut vægt Anette = 59,5 

Information til planlægning af turen.
Guide bog = Via Francigena fra forlaget A Cicerone Guide by Alison Raju
Hjemmeside = http://www.viefrancigene.org/en/

Fotoudstyr:
Kamerahus = Sony A6000
Linser = Sony 16-70mm zeiss + Sony 55-210mm

Priser for 2 personer:
Flyrejse.
København – Pisa = kr. 2.398
Rom – København = kr. 2.642

Overnatning.
Hotel/Pensionat = ca. kr. 10.700 for 18 overnatninger.

 


Foto fra turen.

Foto kan ses i stor størrelse ved at klikke på et billede forneden og navigerer med pil tasterne. De kan også ses som et slideshow i et nyt vindue. Tryk Her

  10 Responses to “Vandring på Via Francigena i Italien 2016”

 1. Jamen dog. Tusind tak for at dele alt dette med os andre vandregale. Det er så inspirerende at jeg bestemt vil overveje den tur! Og billederne – wauw, hvor ER de flotte.

  Mange hilsner
  Annette

 2. Det ser ud til, at have været en dejlig tur og det er virkelig nogle gode billeder I har taget undervejs.
  Min mand og jeg har også planer om at gå turen – vil dog gerne lidt ned i kilometer antal, så tænker at starte ved Siena i stedet da vi tager fuld oppakning med – telt, kogegrej osv.
  Vi vil gerne overnatte på campingpladser – ved I om der ligger nogen campingpladser undervejs på ruten?

 3. Meget inspirerende læsning, og sikke nogle fotos – tak for det.

  Min kone og jeg kunne godt tænke os at vandre en uges tid. Vi har aldrig prøvet det før, men er rigtig glade for Italien, hvorfor vi godt kunne tænke os denne tur i stedet for Caminoen (i første omgang i hvert fald).

  I den forbindelse har vi et par spørgsmål, som vi vil blive rigtig glade for, hvis I vil svare på.

  Vi havde tænkt at vandre turen fra Lucca til Sienne, men har læst i Jeres tidligere svar, at meget af det smukke først starter efter Sienne. Vil I anbefale os at starte i Sienne og vandre 6-7 dage derfra i stedet?

  Hvordan gjorde I med overnatning? Var det hele booket hjemmefra, eller fandt I noget undervejs?

  I referere nogle gange til en vandrebog – hvad hedder den?

  Mvh. Brian

  • Hej Brian
   Tak for de rosende ord.

   Turen fra Lucca til Sienna er også rigtig flot og dejlig at vandre med mange flotte byer, men det var i relation til de mange billeder af Toscanske landskaber som jeg har set, at jeg synes det er mest udbredt efter Sienna og de efterfølgende 3-5 vandre dage. Så måske skulle i starte der hvis landskabet betyder meget.

   Vi havde bestilt overnatninger på hoteller hjemmefra til den første uge, men det havde ikke været nødvendigt at der var masser at pladser på hotellerne, og resten af vejen til Rom.
   Efterfølgende bookede vi fra dag til dag.

   Bogen vi brugte var The Via Francigena Canterbury to Rome – Part 2
   https://www.saxo.com/dk/the-via-francigena-canterbury-to-rome-part-2_alison-raju_paperback_9781852846077

 4. Hej Flemming. Vi er et par, som gerne vil på vandretur omkring en uges tid fra slut april til start maj. På baggrund af bl.a. dine beretninger overvejer vi enten Camino del Norte fra Irun/San Sebastian til Bilbao. eller en del af denne via Francigena-rute, fx Lucca til Sienna eller Sienna og frem mod Rom. Vi kunne godt tænke os både at komme gennem nogle byer og samtidig se noget flot natur. Hvad ville du anbefale af de to? Eller har du nogle helt andre forslag, som ville passe sig godt til årstiden?

  Venlig hilsen Anne

 5. super- har været på caminoen,ikke helt færdig, den ser helt super ud, den skal Jeg på.

 6. har måske skrevet før, kan ikke vente,Jeg vil gå.
  Super beskrivelse af turen.

 7. Hei, takk for reisebloggen! Funderer å gå samme tur fra midten av oktober til midten av november. Tror du det kan være vanskelig å finne enkle overnattings muligheter? Hvordan er veien å gå? Mye asfalt og harde grusveier, eller mange fine stier?
  Hilsen Anja

 Leave a Reply

(required)

(required)